Bezorg personen in kansarmoede een smakelijke, creatieve, speelse en vooral zorgeloze vakantie

Pirlewiet vzw organiseert reeds sinds 1987 vakanties voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen die in armoede leven. Voor mensen die dagelijks te kampen hebben met armoede en de daarbij horende uitsluiting is vakantie immers niet vanzelfsprekend. Onze vakantiewerking steunt volledig op vrijwilligers. Je bent dus van harte welkom.

Wat kan Pirlewiet voor mij betekenen?

Pirlewiet vzw staat in de eerste plaats voor ‘vakantie’. Wij trachten onze slogan “vakantie, ook voor ons” niet enkel waar te maken voor onze vakantiegangers, maar ook voor onze vrijwilligers.  

Een Pirlewietvakantie betekent zoveel als een weekje er helemaal tussenuit met de nadruk op samen vakantie beleven.

Daarnaast betekent een vakantie met Pirlewiet ook tweerichtingsverkeer: je leert als vrijwilliger de vierde wereld kennen, ontdekt verschillen en gelijkenissen. We leren van elkaar. Het zijn intense momenten van vriendschap, plezier, samen genieten. In een sfeer van respect en openheid voor elkaar verlegt ieder zijn of haar grenzen. Een onvergetelijke belevenis!

Je komt terecht in een warme vrijwilligersgroep. We organiseren jaarlijks verschillende vrijwilligersevenementen waar je uiteraard ook meer dan welkom bent.

Wat je bij Pirlewiet leert, draag je jouw hele leven verder!

Welke taken kan ik op mij nemen?

Door vrijwilligerswerk te doen bij Pirlewiet vzw engageer je jezelf om de strijd tegen armoede aan te gaan en het recht op vakantie mee te verwezenlijken.

Enerzijds creëer je mee de huiselijke sfeer tijdens ontmoetingsmomenten en activiteiten. Anderzijds ondersteun je deelnemers in hun noden voor en tijdens de vakanties van Pirlewiet.

Vrijwilligerswerk bij Pirlewiet houdt in dat elke vrijwilliger zijn of haar talenten inzet om deelnemers (en andere vrijwilligers) een kwaliteitsvolle, aangename vakantie te bezorgen. Afhankelijk van de vakantie waarvoor je kiest, zijn er verschillende taken mogelijk. 

Nieuwe vrijwilligers kunnen zich inschrijven als monitor of keukenvrijwilliger.

  • Als monitor sta je in voor de begeleiding van de deelnemers doorheen de dag. Je voorziet een ontspannende dagbesteding, organiseert activiteiten, begeleidt kinderen en/of volwassenen, speelt spelletjes enzoverder. Pirlewiet is op zoek naar zowel kinderanimatoren als ateliermoni’s. Kinderanimatoren bezorgen kinderen en tieners de tijd van hun leven, terwijl ateliermoni’s workshops en ateliers organiseren voor de volwassen vakantiegangers. Voorbeelden van deze ateliers zijn: houtbewerking, crea, KUBB spelen, .. Alles is afhankelijk van de talenten en interesses van de vrijwilligers en deelnemers.
  • Als keukenvrijwilliger sta je vanzelfsprekend in voor de maaltijden op vakantie. Koks maken de menu op, stellen boodschappenlijstjes samen, doen boodschappen en koken natuurlijk de maaltijden. Daarnaast is de keukenploeg uiteraard deel van het team en dragen ook zij bij aan een kwaliteitsvolle vakantie voor iedereen.

Wie kan meegaan als vrijwilliger?

Pirlewiet is steeds op zoek naar vrijwilligers.

Alle vrijwilligers die de visie van Pirlewiet volgen, een open houding, een luisterend oor en zin hebben in een zinvolle vakantie, zijn welkom!

Om veiligheidsredenen moet je een blanco uittreksel uit het strafregister-model 2 kunnen voorleggen.

Vrijwilligers van alle leeftijden zijn welkom én nodig bij Pirlewiet, al moet je voor onze kinder-en tienervakanties minstens achttien jaar oud zijn.

Je Pirlewietcarrière ooit gestart bij de kinder- of tienerkampen maar intussen zelf een trotse mama of papa geworden? Geen probleem: we verwelkomen jou én jouw gezin graag op één van onze gezinsvakanties! Nood aan een andere soort vakantie, zonder kinderen? Ook onze vakanties voor volwassenen kunnen steeds helpende handen gebruiken. 

Ben je student en wil je graag jouw stage voltooien tijdens een Pirlewiet vakantie? Ook dat is mogelijk. Omdat we bij het samenstellen van de vrijwilligersploegen streven naar een optimale verdeling tussen ervaren en onervaren monitoren, zijn de stageplaatsen beperkt.

Pirlewiet gelooft in inclusie. We trachten voor elke vrijwilliger een plaatsje te vinden, gebaseerd op ieders wensen en talenten.

Geïnteresseerd om mee te gaan op vakantie maar weet je nog niet goed met welk project? Contacteer ons gerust en we bekijken samen de mogelijkheden

Is ervaring vereist?

Ervaring in een jeugdbeweging, bij het begeleiden van groepen of een animatorattest is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. 

We voorzien zelf ook voldoende vorming om je goed voor te bereiden op je taak als vrijwilliger.

Ja! Ik wil graag mee op vakantie!

Welkom! Vul gerust onderstaand formulier in.

Daarna nodigen we jou graag uit voor een kennismakingsgesprek waarin je vertrouwd raakt met de werking van Pirlewiet en verdere afspraken gemaakt worden.

Aanmeldingsformulier 2024